Φυλλο

Φυλλο

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Σχολια στο Βατραχεκλο

Είναι εντυπωσιακό το πόσο παράδοξος φαίνεται το κύκλωμα με τα λαμπάκια αν το πλησιάσει κανεις απο τη μεριά της ενέργειας.



1. Μια ιδέα ειναι να συνδιάσει κανείς διαφορετικά παράδοξα. Αν πχ δεχθώ οτι οσο πιο πολλα λαμπάκια βάλω σε σειρά τόσο λιγότερη θα ειναι η συνολική ενέργεια που ελευθερώνεται κάθε δευτερόλεπτο απο όλα μαζί (όχι απο καθένα χωριστά μόνο), τοτε μπορώ να σκεφτώ το εξής:

Ενα λαμπάκι (Β)που μπαίνει στην μπαταρία είναι λίγο φωτεινό. Ενα αλλο (Α) ειναι παρα πολυ φωτεινό. Αν βαλω πολλά φωτεινά λαμπάκια  Α μαζί τοτε καποια στιγμη η συνολική φωτεινότητα θα γινει κοντινή με αυτη της λιγότερο φωτεινης λάμπας Β.
Ισως λοιπόν στα κυκλώματα μπορεί να αλλάζει κανεις την Β με πολλές Α και να ειναι το ίδιο; Μπορεί να το εξετάσει κανεις. Νομίζω θα βρεί οτι έτσι ειναι.

(Κατι παρομοιο μπορεί να γίνει αντικαθιστώντας μια Α με πολλές Β που ειναι τοποθετημένες παράλληλα)

Αν ειναι έτσι, τοτε ας πουμε οτι μια λάμπα Β αντιστοιχει σε 4 Α. Αν τις βαλουμε τη μία διπλα στην άλλη τότε περιμένει κανεις ολες οι Α να ειναι εξίσου φωτεινές. Ομως η Β αντιστοιχει σε 4 Α ενω η Α μόνο σε μια Α. Οποτε ειναι λογικό να φωτίζει η λάμπα Β πιο πολύ οταν μπουν η μια δίπλα στην αλλη (αν και χωριστα βαλμένες η Α ειναι πιο φωτεινη!)

Βλεπουμε δηλαδη δυο "περίεργα" να συνδέονται μεταξύ τους

2. Αλλα πες οτι βαζω πολλές λαμπες Α σε σειρα (τη μια μετα την άλλη). Καλα να πέφτει η φωτεινότητα της καθεμιάς. Γιατι ομως να πέφτει και η συνολική φωτεινότητα;

Θα μπορούσε να σκεφτει κανεις ότι κατι κυκλοφορεί μέσα στο κύκλωμα. Κάτι "ενεργητικό", κατι που "κουβαλάει ενέργεια".  Οπου ομως δεν εχει σημασια ή σειρα με την οποία μπαίνουν οι λάμπες για τη φωτεινότητά τους!

Οταν βαλουμε πολλές λαμπες Α μοιάζει να μειώνεται η συνολική ενέργεια που βγαίνει απο την μπαταρια καθε δευτερόλεπτο και κυκλοφορεί. Θα μπορουσαμε να φανταστουμε να βγαίνει ενα ειδος "ενεργητικου ρευστου" οπου κάθε "κυβικό" έχει συγκεκριμένο "ποσο ενέργειας". Τοτε μπορούμε ισως να φαντασθούμε ότι περισσότερες Α σημαίνει λιγότερη "παροχή ενέργειας".

Αλλά γιατι να μην εχει σημασια η σειρά των λαμπών;  Κατι μοιαζει να μένει σταθερο αλλα δεν ειναι η ροή της ενέργειας (αφου ενέργεια περνάει στις λάμπες και διαρκώς ελαττώνεται).

Τι μπορει να μένει σταθερό όσο η ενέργεια που έφυγε μοιράζεται; Θα μπορούσε να ειναι κάτι που κουβαλάει την ενέργεια; Την κουβαλάει σε κομματια; Αν ναι, εχει σημασια πόσο μεγάλο είναι το κάθε κομματι;

Παρατηρω τον εαυτο μου και βλέπω οτι ειναι σαν να προσπαθω να "ζωγραφισω" τον βασικο "σκελετο" της δράσης. Ποιος κανει σε ποιον τι; Πόσο γρηγορα; Πόσο έντονα;

Ή μαλλον σαν ενας ντετεκτιβ να φτιάξω μια πιθανή ιστορια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου