Φυλλο

Φυλλο

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Κύματα στο πάπλωμα

Παρατηρησα οτι μπορει κανεις να δημιουργήσει κυματα σε ένα πάπλωμα. Ομως δεν ήξερα πώς να τα εξηγήσω

Εμοιαζε λες και βλέπω ενα σωμα να κινειται. Αλλά εκτιμούσα οτι το πολύ να υπάρχουν 5 λιτρα αέρα (δηλαδή 5 γραμμαρια αέρα περιπου) που κινουνταν με μια ταχύτητα της τάξης του 1m/sec. Αυτο ειναι πολυ μικρή ορμή σε σχέση με τις ορμές που εμφανιζονται στο πάπλωμα. Πώς μπορει να "κανονιζει" το τι συμβαίνει;

Ακολουθησα δυο τρόπους σκέψης. Ο ένας ηταν να σκεφτω οτι εδω εχουμε κατι που θυμιαζει κυμα. Στα κυματα υπάρχει συνήθως ένας παράγοντας ελαστικοτητας και ένας παράγοντας αδράνειας. Πχ στον ήχο υπάρχει η ελαστικοτητα του αερα (πόσο αλλάζει η πιεση όταν αλλάζει ο όγκος) και η πυκνότητα του αέρα.
Μια πρωτη σκέψη λοιπον ήταν ότι εδω ο αερας ειναι η πηγή της ελαστικοτητας (πχ νομιζω η ανάκλαση που συμβαίνει στην άκρη του στρώματος έχει να κάνει με τη συμπιεση του αέρα) αλλα η "αδράνεια" έρχεται απο το πάπλωμα. Μια σκεψη ειναι (χωρις καλο υπολογισμο) να θεωρήσω οτι η παρουσία του παπλώματος δημιουργεί μια effective density και να πάρω τον τυπο για την ταχυτητα του ηχου και να βάλω αντι της πραγματικής πυκνοτητας του αέρα την effective density. Χοντρικά συγκρινα τη μάζα του αερα με τη μάζα του παπλώματος που περιβάλει το θυλακα αέρα. Υπολογισα μια σχέση 1/1000.  Επειδη η ταχυτητα του ηχου στον αέρα ειναι αντιστροφα ανάλογη προς την ριζα της πυκνότητας (https://en.wikipedia.org/wiki/Speed_of_sound) αυτο μου δινει περιπου 30 φορες μικρότερη ταχυτητα απο το 340m/sec δηλ περιπου 10m/sec
Εχω δυο προβλήματα με αυτο. Το ενα ειναι οτι σαν να μου βγαίνει γρηγορότερο απο αυτο που παρατηρώ. Το δευτερο ειναι οτι στην περιπτωσή μας, οταν κινειται ο θυλακας δεν έχω πυκνώματα και αραιώματα. Μου φαινεται οτι ο θύλακας κινειται με εννοιαιο τρόπο εχοντας μια κοινη πιεση.

Δευτερη σκέψη λοιπον. Μέσα στο θυλακα διαμορφώνεται μια υπερπίεση τέτοια που να μπορει να σηκώνει το παπλωμα στο μπροστινο μέρος (στην κατευθυνση της κινησης). Στο πισω μέρος τα χέρια μου δινουν μια αρχική ορμή στο στρώμα προς τα κάτω έτσι που, παρα το οτι η συνισταμένη δυναμη σε ένα μικρο κομμάτι στρώματος να ειναι προς τα πάνω (στην πισω πλευρα του κυματος) παιρνει χρονο μέχρι να επιβραδύνει την αρχική καθοδική κινηση (και φτανει σε ηρεμία σχεδόν όταν φτάνει στο στρώμα). Αλλά δεν το προχωρησα παραπέρα. 
Εχει κανεις καμια ιδέα;




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου